Cumartesi, Mart 28, 2009

Karalamaca #9

Sıkışılan anlarda ortaya atılan laf'tan öteye gidememiş herhangi bir karar bağlayıcı bir kelime değildir. Karşısındakinin yetersizliğini kırmadan yüzüne söyleme biçimidir. Kısacası diğer insanların fikirlerini ve değer yargılarını zerre umursamadığın halde gene de onlar kırılmasın diye elinden geleni yapmak.

Son zamanlarda sıkça karşılaşmaya başladığım bir terim olmaya başladı "özünde iyi olmak". Aklımada takıldı bende sıkça kullanmaya başladım. Kendime karşı kullanıldığında görünüş itibariyle munis, sevilesi, kalender, canayakin olmakla birlikte ozu itibariyle son derece pust, pislik, sinsi, icten pazarlikli kisilikler icin sarfettigimiz "ozunde kötü olma" halinin tersini yaşıyormuşum gibi oluyor.. Benim kullanım alanlarım biraz daha geniş oluyor tabi. Karakter olarak iyi bir insan olarak görülmüş fakat gerek cevre gerekse iş ortamının getirmiş olduğu olumsuz şartlar içinde kendini etrafa yanlış tanıtan insanlar için kullandığım bir terim olduğunu görüyorum. Aslında diğer insanlardan farksız olarak sıkıştığım anda top'u tac'a atma şeklim benimde bu.

Yoksa özünde iyi olmak denen birşey olduğuna pek inanmıyorum. Bu inanca göre herkes iyi insandır zaten. Kötü yoktur kısaca. Hepimiz polyanayız böyle yapınca. Pozitif düşüncenin insanı kandırma yollarından biridir...Hani pozitif olmanın neresi kötü diyeceksin ama anlatılmak istenen karışık olmakla beraber son derece yüzeysel bir bakış açısıyla anlaşılacak birşeydir. Esas olarak kötü bir insan demektir.çünkü ancak polyannaların düşünebileceği üzere,tüm insalar özünde iyiydir. Namaz kılmıyoruz ama bizim kalbimiz temiz demenin başka yolu gibi. Yakışıklı değil ama sempatik. Bunun gibi örneklerle çoğaltacağımız alternatifsel iyi durum sentezidir yapılan.

Hele birde hoşlanılan kız'dan duyulma durumu var bu terimin. çıkma teklifinin akabinde, olumsuz cevaptan once gelmesi muhtemel, teselli kivamındaki samimiyetsiz cümlelerdendir ayni zamanda. Öncesinde veya sonrasında 'aslında' diye başlayan cümlenin geleceğinin pek parlak olmadıgının habercisi olan durum.Nekadar safane olursa olsun karşıdakini "Ben ezik insanım" psikolojisine sokabilecek bir açıklama durumudur.yarım bir cümledir, dışses "arkadaş olarak sevmek, başka türlü düşünmemek" mealinden bir şeyler geveler, içses sert bir tonda "uza "demektir kısaca.Ağızdan çıktığı anda nereye bağlanacağı belli olan söz öbeğidir bu terim..

Hiç yorum yok: